Bebekler neden uyumaz, anneler babalar bebekleri uyumadığında hep bu soruyu sorar kendilerine. Bebeklerin yeteri kadar uyuması, fiziksel ve duygusal gelişimi için çok önemli. Bir bebek için beslenme kadar uyku da önem arz etmektedir. Sağlıklı uyku, sağlıklı beslenme ve eşittir sağlıklı bebekler.
Ama malesef her bebekte düzenli uyku olmayabiliyor. Burada önemli olan bebeğin uyumamasının nedenini bulmak ve çözüm üretmektir.
Bebekler diş çıkarma döneminde, acıktığında, altını ıslattığında ya da bulunduğu ortamın ısısı nedeniyle uyumuyor olabilir.
Bebekler altıncı aydan sonra diş çıkarmaya başlarlar. Bu dönemde, huzursuz olurlar, ağızlarından salya akar ve ağız ve diş dipleri kaşınır. Bu dönemde ishal, emme isteğinin azalması, uyumama veya uykudan ağlayarak uyanma durumları olur.
Bebekler anne sütü emmeyi ve ek gıda tüketmeyi reddeder. Bazı bebeklerde ise az az sık sık emme isteği ve yeme isteği görülebilir. Özellikle ilk aylarda neredeyse tüm bebeklerde açlık nedeniyle uykusuzluk görülebilir. Aç karna uyumayı sevmeyen bu bebekler hızlı doyduğu gibi hızlıca da acıkabilir ve özellikle geceleri emme isteği ile uyanabilir. Uyandıktan sonra beslenmesine rağmen uyumayabilir. Bu süreçte sabırlı davranarak bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak ve sakin kalmak sürecin kolay atlatılması ve bebeğin huzurlu olması oldukça önemlidir. Anne ne kadar gergin ve rahatsız olursa bebek de kadar gergin olacaktır.
Gündüz ve gece ayrımı olmayan bebeklerin gün içerisinde uyanık olması ebeveynler için pek sorun olmayabilir. Ancak gece hiç uyumayan ve sürekli ağlayan bebek bu dönemde ebeveynleri zorlayabilir. Bu duruma eşlik eden farklı bir sağlık sorunu yoksa, bebeğin uyku düzeninin oluşması için gün içerisinde tam anlamıyla uyumaması doğumdan sonra ilk dönemde gündüz 6 saat olmak ile birlikte yavaş yavaş bu sürenin azaltılarak gece uykularına eklenmesi önerilir.
Alt bezi temiz olmadığında veya değişim süresi geldiğinde bebekler rahatsız olur. Bu rahatsızlık uyku kaçırma ve ağlama nöbetleri ile sonuçlanır. Temiz ve aralıksız bir uyku için alt ıslaklığı kontrol edilmelidir.
Çok soğuk ya da çok sıcak ortamlarda bebekler uyuyamaz. Ya da üzeri çok ince ya da kalın olduğunda da bu nedenle de uyumuyor olabilir.
Bebeğinizin deliksiz bir uyku çekebilmesi için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
- Bebeğinizin az gürültü bir ortamda uyutulması önemlidir. Çok sessiz ortamlarda uyku düzenini oluşturmak daha sonrasında hafif gürültülü ortamlarda dahi bebeğin uyumamasına ve huzursuz olmasına neden olabilir.
- Alt bezinin temiz olması önemlidir.
- Beslenme ihtiyacının karşılanmış olması gerekir. Aç karna uyuyamayacağı gibi midesinin aşırı şiş olmaması gerekir.
- Anne asabi ve gergin olmamalıdır. Anne sütü emen bebek bu huzursuzluğu hisseder ve gerginleşir.
- Uygun oda sıcaklığı gereklidir. Sıcak hava terleme ve bunalma hissi yaratacağından soğuk hava ise üşüme kaynaklı uykusuzluk yapabilir.
- Ninni, şarkı söylenebilir,
- Ayakta ve beşikte sallanabilir. Ancak sık sık uygulanması alışkanlık haline getirebilir,
- Uyku öncesi banyo yaptırılması rahatlatıcı olacaktır.
- Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması gerekir.
- Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur.
- Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.