Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmamalı?

0
öğrenciler

Okula uyum sürecinde yapılması gerekenler dışında, özellikle dikkat edilmesi gereken birçok durum var. Özellikle ilk okul sabahı çocuğun kaygısını yatıştırabilmek için kendi kaygınızı kontrol etmeniz gerekir. Telaşlı, endişeli görünmeniz süreci çok daha fazla zorlaştıracaktır.

Çocuğun alışık olmadığı bir beslenme şekline çocuğu zorlamamak ve okul hakkında abartılı ve yanlış bilgiler vermemek gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise okula gitmekte zorlanan çocukların yanından gizlice ayrılmamaktır. Bu, çocuklarda terk edilmişlik hissine sebep olur ve çocuğun güveni sarsılabilir.

Çocuğa utangaç, çekingen gibi sıfatların kullanılmaması gerektiğini, bu gibi söylemlerin çocuğun öz saygısını ve öz güvenini olumsuz etkiler. Çocuğa sevginizi bir şart olarak göstermekten kaçınmalısınız. ‘Böyle davranırsan seni artık sevmem, böyle davrandığın için beni üzüyorsun’ gibi sözler söylemek çocuğun kendini suçlu hissetmesine sebep olur. Okula gitmesi için ödül ya da ceza yöntemini kullanmak ise kısa vadede işe yarasa bile sağlıklı bir yol olmayacaktır.

Okula uyum sürecinde çocuğa okul ile ilgili sorular sorarken dikkatli olunması ve sorulmaması gereken sorular şöyle:

•             Okulda ağladın mı?

•             Öğretmen sana kızdı mı?

•             Öğretmenini sevdin mi?

•             Ne yemek yedin?

•             Arkadaşların sana vurdu mu?

•             Derste uyudun mu?

Bu sorular yerine daha açık uçlu sorular sormak çocuğu rahatlatacaktır. 

 

•             Bugün okulda iyi ya da kötü neler oldu?

•             Öğrendiğin en ilginç bilgi neydi?

•             Yarın okulda neler öğreneceksiniz?

•             Bugün seni okulda en çok ne mutlu etti?

Çocuk, Okula Gitmek İstemiyorsa Ne Yapılmalı?

Çocuğun okula gitmeyip evde kaldığı süreçte evdeki ortamın daha eğlenceli kılınmaması gerekiyor. Çocuğun evde kaldığı bir günde bilgisayar, telefon, tablet ile zaman geçirmesinin okula gitmesini zorlaştıracağını belirtiyor uzmanlar.

Bunun yerine okula gitmek istemeyen çocukla kaygısının sebepleri ile ilgili konuşun. Birçok ebeveyn bu sebepleri konuşmaktan kaçınıyor. Fakat bu durum çocuğun anlaşılmamış hissetmesine sebep olabilir. Ayrıca duygusal gelişimi için de olumsuz bir etkidir. Konuşmanın yanı sıra; resim, oyun, dans, müzik gibi etkinliklerle çocuğun duygularını ifade etmesine destek olmak gerekir. Akşam eve geldiğinde onu bekleyen şeyler hakkında konuşabilirsiniz. Bu konuda ebeveynlerin tutarlı olması oldukça önemli.  Anne okula gitmesi için teşvik edici olurken, baba ‘tamam bu seferlik gitme’ gibi sözler sarf etmemeli. Hastalık gibi durumlar dışında bir günlüğüne bile okula göndermemek, bu durumu pekiştirecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz