Çocukların cinsel kimlik duygusunun ilk 4 yılda yerleştiğini biliyoruz peki çocuklarda cinsel eğitimin en doğru zamanı ne zaman? Çocuklar genellikle 2-3 yaş civarında kız-erkek ayrımını fark edebiliyorlar. Bu sebeple cinsel eğitim aslında doğumdan itibaren başlıyor.
Cinsel eğitim doğumla başlamalıdır. İlk aylardan başlayarak bebeğin cinsiyetine uygun davranılmaya özen gösterilmelidir. Çocuğun merakını gereksiz yere kamçılayacak davranışlardan kaçınılmalıdır. Örneğin; çıplak dolaşmak, anne babanın cinsel ilişkisine tanık olmak gibi.1.5 – 3 yaş yaş çocuğun genital bölgelerine ailenin verdiği dikkat ve önem, çocukta yasak ve utanma duygularına yol açabilir. Cinsel oyun ve soruların aile tarafından ödüllendirilmesi ya da cezalandırılması uygun değildir.
Cinsel kimlik gelişimine ilişkin bilgiler 3-4 yaş civarında verilebilir
Çocuğun cinsel kimliği cinselliğin biyolojik, psikolojik, sosyal ve zihinsel süreçlerin etkileşimi sonrasında oluşur ve gelişir. Bu gelişim hayatın ilk yıllarında oluşmaya başlamaktadır. Çekirdek cinsel kimliğin çocukluğun ilk iki yılında başladığı fakat cinsel kimlik duygusunun yerleşmesinin 3-4 yaş dolayında olduğu bilinmektedir. Konuyla ilgi bilgiler de bu yaş aralığında sadece çocukların sorduğu sorular kapsamında kısa ve öz bir dille verilmelidir.
Çocuk iki yaşından sonra çocuğun bedeni ve kendi bedeni arasında ayrım yapabilir (kendi bedeni ve başkalarının bedeni hakkındaki sınırlar öğretilebilir ).
Çocuklar 3 yaşına geldiklerinde kızlar anneleriyle, erkekler babayla özdeşim kurmaya başlarlar. Örneğin anne babanın kıyafetlerini giyme, erkekler için baba gibi traş olma, annenin ayakkabılarını giyme, annenin makyaj malzemelerini kullanma gibi davranışlar görülebilir. Örneğin bu dönemde çocuklar ebeveynleriyle evleneceğini iddia edebilir, bu durumda ‘Seni seviyorum, sen de beni seviyorsun biliyorum ama anne ve babalarla evlenilemez’ gibi bir yanıt verilebilir.
- Bilgiler basit bir şekilde aktarılmalı,
- Sade ve net bir dil kullanılmalı,
- Konuyla ilişkin kitaplardan okunmalı,
- Somut örneklerden faydalanılmalı, örneğin çizimler, bebekler, oyuncaklar, kuklalar,
- Çocuğa sadece ihtiyacı olan bilgiler verilmeli, sorduğu sorular yanıtlanmalı,
- Çocuğun cinsel kimlikle ilgili neyi, ne kadar öğrenmek istediği belirlenmeli,
- Çocuk tanınmalı ve gelişim dönemlerine uygun bilgi verilmeli,
- Yetişkinlerin bu bilgileri çocuk diliyle vermesi önemli,
- Doğru kelimeler seçilmelidir,
- Cinsel kimlik eğitimi, değerler doğrultusunda muhakkak verilmesi
- Bedenin özel ve kişiye ait olduğu bilgisini vermeli, bu durumu ebeveynler de davranışlarla göstermeli,
- Cinsel kimliğe dair bilgiler en güvendiği ve en doğru kişi olan aileden edinilmeli,
- Cinsel kimliğe saygı öğretilmeli,
- Yetişkinler de bilmediği konularla ilgili araştırma yapmalı.