Diş Apsesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

0
diş hekimi

Bir şeyler ters gidene kadar dişlerinizi unutmak kolaydır. Ancak, aniden diş ağrısı ve hassasiyeti hissedebilirsiniz. Beklenmedik bir diş ağrınız olduğunda, bir diş hekimini ziyaret etmenin zamanı gelmiştir.

Diş apseniz varsa; hızlı tedavi, sağlığınızı ve dişlerinizi korumak için çok önemlidir. Peki, diş apsesi nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Dr. Zeynep Yücetürk BİLGİN, apse ve tedavisi hakkında bilgi verdi…

Diş apsesi nedir?

Diş apsesi, dişte meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyonun bir sonucudur. Diş eti hastalığı, çatlamış veya kırılmış bir diş, travma veya bazen diş çekimi ve implant gibi diş tedavileri nedeniyle oluşabilir.

Diş apsesinin kötü diş sağlığından kaynaklanma olasılığı daha yüksektir ve diş bakım eksikliğinden kaynaklanabilir. Sızıntı yapmaya ve başarısız olmaya başladıkça, daha önce yapılmış diş tedavileri nedeniyle de oluşabilir. Ayrıca; diyabet gibi bağışıklık sistemini zayıflatan koşullar gibi altta yatan tıbbi durumları olan kişiler diş apsesi geliştirmeye daha yatkın olabilir.

Apse olduğunda; bakteriler diş etlerine, yanaklara, boğaza, dilin altındaki dokulara ve hatta çene veya yüz kemiklerine kadar uzanabilir. Dokular iltihaplandığında veya apse içindeki basınç nedeniyle, apse çok ağrılı hale gelebilir.

diş apsesi

Diş apsesi belirtileri nelerdir?

Diş veya diş etlerinde zamanla kötüleşen zonklayıcı ağrı, diş apsesinin en önemli belirtisidir. Ayrıca; yutma veya nefes almada güçlük, şişmiş lenf düğümleri, çiğneme sırasında ağrı, diş eti kızarıklığı, ağızda kötü bir tat, hassasiyeti, gevşek dişler, çene ağrısı ve şişme de görülebilir.

Yanağınızda görünen bir şişlik fark edebilirsiniz. Dokunduğunuzda, anında bir ağrı hissediyorsanız, bu kesinlikle diş apsesidir. Apse, hızla ilerleyebilir ve tedavi edilmezse ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Diş apsesi belirtilerini öğrenmek, bir sorunu tanımanıza ve belirtiler varsa hızlı bir şekilde tedavi aramanıza yardımcı olabilir. Diş apsesinin belirtileri genel olarak şöyledir:

  • Şiddetli ve kalıcı diş ağrısı
  • Sıcak ve soğuğa maruz kaldığında diş hassasiyeti
  • Ateş
  • Yüzün şişmesi
  • Ağızda kötü tat
  • Nefes almada zorluk
  • Isırırken veya çiğnerken hassasiyet

Yeterince uzun süre tedavi edilmezse enfeksiyon kemiğe yayılabilir ve ek tedavi gerektirecek şekilde komşu dişlere zarar verebilir. Bu durumda belirtiler aşağıdakileri içerebilir:

  • Derin çürükler
  • Diş eti iltihabı
  • Yüzde veya ağızda şişme
  • Dokunma ile aşırı hassasiyet
  • İrin akması
  • Bazen, ağzı açma yeteneği azalır

Diş apsesi yüzeysel bir alana yayılmışsa, tipik olarak enfekte bölgenin dokunmaya hassasiyeti olur. Apse, hafif ile şiddetli olabilir. Bazen hiçbir semptom görülmeyebilir, bazen şiddetli semptomlarla ilişkili olabilir. Bir dizi faktöre bağlı olarak apse, stabil ile hızla yayılan arasında değişebilir.

Enfeksiyon, bazı durumlarda dişlerin ve kemiğin ötesine kan dolaşımı yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılarak organlara zarar verebilir ve hatta yaşamı tehdit edebilir. Bu nedenle, belirtiler varsa muayene, testler ve olası tedavi için mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize görünün.

Diş apsesi nasıl tedavi edilir?

Potansiyel olarak apse olmuş bir diş için diş hekiminizi ziyaret ettiğinizde, doktorunuz diş ve çevresindeki alanları kapsamlı bir şekilde muayene edecektir. Bazen, ek testler gerekebilir. Doktorunuz, apseyi ve boyutunu belirlemek için röntgen çekebilir. Bazı durumlarda bir tomografi, enfeksiyonun ne kadar yayıldığını belirlemeye yardımcı olabilir. Diş hekiminiz, daha sonra diş enfeksiyonunuz için bir tedavi planı oluşturabilir. Tedavinin amacı enfeksiyonu ortadan kaldırmaktır. Diş apsesi tedavisi söz konusu olduğunda, yaygın olarak kullanılan teknikler şunlardır:

  • Apseyi boşaltma

Apsenin boşaltılması ve temizlenmesi, dokuların iyileşmesi için enfeksiyonu bölgeden uzaklaştırır.

  • Kanal tedavisi

Kanal tedavisi, dişinizi kurtarmak için tasarlanmış bir işlemdir. Diş hekiminiz, enfeksiyonu dişten uzaklaştırır. Bazen, dişin kapatılması ekstra güç sağlar.

  • Diş çekimi

Bazen, bir diş enfeksiyonu için en iyi tedavi, hastalıklı dişi çekmektir. Bir dişin çekilmesi gerekiyorsa, diş implantları gibi restorasyon seçenekleri söz konusu olabilir.

  • Antibiyotik tedavisi

Antibiyotikler, vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur. Ayrıca, inatçı enfeksiyonların yayılmasını durdurabilir.

Kanal tedavisi ve diş çekimi gibi tedavilerde ağzınızı uyuşturmak için genellikle lokal anestezi kullanılır. Daha ciddi vakalarda, hastalar genel anestezi altında uyurken tedavi edilir.

Enfeksiyonlar küçük başlayabilir, ancak hızla ilerler. Düzenli diş bakımı ve diş hekimi ziyaretleri, potansiyel sorunları erkenden, enfeksiyon kapma şansları olmadan önce yakalamanıza yardımcı olabilir. Enfeksiyonun ilk belirtisinde diş hekimine görünmek, enfeksiyonun yayılma riskini azaltabilir ve daha kolay tedavilerle tedavi edilebilir.

Diş apsesi önlenebilir mi?

Diş apsesi geliştirme riskini azaltmak için, diş ve diş etlerinizi sağlıklı tutmanız çok önemlidir. Bu; dişlerinizi günde iki kez en az iki dakika fırçalamak ve dişlerinizin arasındaki boşlukları temizlemek için diş ipi kullanmak anlamına gelir.

Ayrıca, nişastalı ve şekerli ürünleri ve içeceklerin tüketimini azaltmak da önemlidir. Ve son olarak, düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Apse için ne zaman doktora görünmeli?

Apseli bir diş, mutlaka bir diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir. Apse zaten yırtılmış olsa bile, enfeksiyonun yayılmadığından emin olmak için, diş hekiminiz tarafından muayene edilmesi gerekir.

Kaynak

https://www.zeynepyuceturkbilgin.com/dis-apsesi-neden-olur-nasil-tedavi-edilir/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz