Zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır

0
Zeytinyağlı Yaprak Sarma

 Zeytinyağlı yaprak sarma herkesin çok severek yediği muhteşem bir yemektir. Ben de bir Tokat’lı olarak hem yemeyi hem de yapmasını çok seviyorum. Bu gün sizlere bu müthiş lezzetli sarmanın tarifini vereceğim.

İç harcı için gerekli malzemeler

3 adet kuru soğan, ne kadar soğanı bol olursa o kadar lezzetli olur bu nedenle orta ya da büyük boy soğan kullanmanızı öneririm.

Yarım su bardağı kadar zeytinyağı, 1.5 su bardağı pirinç, 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, taze nane varsa 4-5 dal taze nane yoksa 1 tatlı kaşığı kuru nane de kullanabilirsiniz. 1 çay kaşığı yeni bahar, 1 çay kaşığı toz tarçın ve 1 su bardağı sıcak su.

Sarmak için gerekli malzeme yaklaşık 350 gram kadar Ersa asma yaprağı.

Pişirirken gerekli malzemeler

Sarma işlemini bitirdikten sonra pişirilirken kullanılacak malzemeler yani. 1 tane limon,6 yemek kaşığı zeytinyağı,1 su bardağı kadar sıcak su.

 

yaprak sarma

Zeytinyağlı Yaprak Sarma iç harcı

Önce soğanları soyup küçük küçük doğrayın, sonra  zeytinyağını  bir tencerede kızdırın. Soğanları  ekleyerek pembeleşene dek kavurun. Ardından üzerine 1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstığı ekleyin ve  kavurmaya devam edin.
Ilık suda beklettiğimiz pirinçleri süzüp, soğanlarla birlikte 5-6dakika  kavurun. Sonra  tuz, karabiber, yenibahar ve tarçın ekleyip karıştırın. Yaklaşık 1 su bardağı sıcak suyu da ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin.
Ersa asma yapraklarını tezgahın üzerinde damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın ortasına harç koyarak sarın. Kenar kısımlarını içe alıp, geniş kısmından uç kısmına doğru sarabilirsiniz.

tokat asma yaprağı

Sarmayı pişireceğiniz tencerenin altına asma yaprakları serin. Sardığınız sarmaları bu tabana yan yana dizin.  Dilimlenmiş limonu sarmaların en üstüne koyun. Pişerken açılmasın diye üzerine düz bir tabak kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekleyin. Kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişirin. Suyunu kontrol edin çok azaldı ve pişmediyse 1 fincan sıcak su ekleyin.
Soğuduktan sonra ya da sıcak olarak servis edin.

Önemli püf noktası

Salamura yaprak kullanıyorsanız; tuzunun gitmesi için bol ile yıkayın. Yapraklarınız  tuzlu ise iç harçtaki tuz miktarını azaltabilirsiniz. Sarmaları mümkün olduğunca ince  ve sıkı sarın. Sarmayı  pişirirken üzerine porselen tabak kapatarak pişirin ki; sarmalarınız dağılmasın.

Afiyet olsun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz