Turşu Kurmanın Püf Noktaları

0
turşu

Turşu nasıl kurulur?

Son bahar gelince evleri bir telaş alır, turşular, tarhanalar, kışlık soslar ve konserveler hazırlanır. Ama bizim bu gün ki; konumuz turşular.Haydi turşu nasıl kurulur birlikte öğrenelim.

Turşu genellikle, tuz, sirke veya limon suyu eklenerek hazırlanmış salamura suyunun içinde bekletilerek hazırlanan bir tür yiyecektir. Türk kültüründe turşunun yeri ayrıdır. Hemen hemen her sofrada yerini alır turşular.

Turşu kurarken kullanılan temel malzemelerin en önemlisi tuzdur.

Fakat öyle her tuzdan olmaz ille de turşuluk tuz, olmalı.Turşu kurarken iri salamura tuzu kullanılıyor. Bu tuzu marketlerden ve pazarlardan bulabilirsiniz siz de. Diğer malzeme ise sirke ve içme suyu. Turşumuzun ana malzemesi ve sarımsak da önemli tabiii

Turşunun ana malzemesini seçerken, taze, ezik ya da çürük olmayan salatalık, biber, lahana, havuç yani ne kullanmak isterseniz o sebzeyi kullanın ama mutlaka taze ve sert olsun.

turşuluk salatalık

Turşu kurarken mutlaka cam kaplar ya da kavanozlardan kullanın.

Turşu kurulacak kavanozların ölçüsü de çok önemlidir.

1 litrelik cam  kavanozlara 500 gram turşuluk malzeme ve 500 mililitre salamura suyu tam ölçü oluyor. Bu ölçü 2 kiloluk kavanozda ise 1 kilo turşuluk malzeme ve 1 litre salamura suyu olarak yapılabiliyor.

Yani kullanacağınız kavanoz kaç kiloluk ise yarısı kadar turşuluk malzeme yarısı kadar da turşu suyu kullanmalısınız.

turşular

  • 1 adet 2 litrelik kavanoz
  • 1 kilo salatalık
  • 1 litre içme suyu
  • 4 diş sarımsak
  • Salamuralık tuz 2,5 yemek kaşığı kadar
  • 1 çay  bardağı sirke
  • 10 adet nohut

YAPILIŞI

Salatalıkları yıkayın ve turşuyu kuracağınız kavanozu kaynar suda 1-2 dakika kaynatın salatalıklara, bıçak yardımıyla küçük delikler açın. Turşunun suyunun içine turşuluk tuzu ve sirkeyi ilave edin.Kavanozun en altına nohutları ve sarımsakları  yerleştirin ve düzgünce salatalıkları dizin. Turşu için hazırladığımız suyu kepçeyle yavaş yavaş ilave edin.Kapağı biraz aralık kalacak şekilde 1 saat bekletin. Sonra kavanozun kapağını kapatın ve 2-3 saat kavanozu ters çevirip bekletin.15 gün süresince güneş ışığı görmeyen serin bir yerde muhafaza edin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz