Bebek ve çocuklarda yüksek ateş

0
bebek

Anne ve baba olmak kadar güzel, ama zor başka bir şey daha bilmiyorum ben. Kış geldi ve hastalıklar çok sık kapımızı çalıyor ne yazık ki; çoğu zaman ateşleniyor, burnu akıyor, öksürüyor çocuklarımız. Anne ve babalar olarak, onları o halde görmenin ne kadar acı verdiğini sanırım anlatmaya gerek yok.

Peki yüksek ateş durumlarında bebek ve çocuklara neler yapmalıyız?

Bu gün ki; yazımızın konusu yüksek ateş.

Ateş, çoğu zaman korkutucu ve hatta bazen paniğe kapılmaya neden olan bir belirti. Özellikle de ateşlenen çocuksa ya da bebekse… Yüzyıllardır bilinmesine karşın son yıllarda yapılan araştırmalar sayesinde ateş, artık çok daha iyi anlaşılmış durumda. Uzmanlar her ateşten değil, ateşin bazı derecelerinden korkmamızı söylüyorlar. Ancak bunu gelin de  anne  ve babalara anlatın. “Ya havale geçiriyorsa yavrum” dedi mi anne olay bitmiştir:)

Genel olarak vücut sıcaklığının normalin üstünde ölçülmesi durumu ateş olarak tanımlanıyor. Bu sıcaklığın koltuk altından 37, kulaktan 37,3 ve makattan 38 derece ve üzerinde ölçülmesi durumunda ateşin var demektir.

Peki ateş neden bu denli önemli bir durum ve aileler neden panikliyor?  Sıvı ve kalori ihtiyacının artmasına neden oluyor. Oksijen tüketimini artırdığı için, karbondioksit oluşumu ve kalp yükü artıyor. Bu durum kalp yetersizliği olan hastalarda yetersizlik belirtilerinin ağırlaşmasına da neden olabiliyor. Ateş aynı zamanda, kan hücrelerinin yıkımıyla giden bazı kansızlık durumlarında kansızlığı, kronik akciğer hastalığında akciğer yetersizliğini olumsuz etkiliyor. Ayrıca diyabette kan şekerini, diğer doğumsal hastalıklarda ise hastalığın türüne göre şiddetini veya atakların oluşumunu etkiliyor. 6 ay-5 yaş arası çocuklarda ateş, ateşli havale riskini artırabildiği gibi ayrıca epilepsi olan  çocuklarda da kasılmaların sıklığı ateşle birlikte artıyor.

Ateş düşürücü tedavi, enfeksiyon hastalıklarının gidişinde herhangi bir değişiklik yapmadığı gibi sonucu da etkilemiyor. Ancak ateşi 39 derecenin üzerine çıkan çocukta huzursuzluk gelişiyor. Bu durumda çocuğun rahatlamasını sağlamak için ateşin düşürülmesi gerekiyor.

İlk adım üzerinin açılması, kıyafetlerinin inceltilmesi veya çıplak bırakılmasıdır..

Ortam ısısını düşürmek için de odanın soğutulması gerekir. Buna rağmen ateş yüksekliği devam eden çocuklara ılık ıslak uygulama (suyun sıcaklığı 29,4-32 derece, bu elin arkası veya dirsekle suya bakıldığında hafif ılık hissedilecek ısıdır) yapılmalı.

Fiziksel önlemlere rağmen ateşi devam eden çocuklar bir hekime götürülmelidir. Hekim tarafından önerilen ateş düşürücüler mutlaka önerilen miktarda ve aralıkta verilmelidir.

Başka bir yazıda daha görüşmek dileğiyle.

Sevgiyle kalalım!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz