Topuklu ayakkabı bağımlıları dikkat!

2
kırmızı ayakkabı

Topuklu ayakkabı bir kadının küçük yaşlardan itibaren giymeye en hevesli olduğu ayakkabı çeşitlerinden biridir. Annesinden, ablasından, komşu teyzesinden gördüğü topuklu ayakkabılara bakıp, iç geçirerek büyür kız çocukları.Peki bu topuklu ayakkabılar kombinlerimize şıklık kattığı gibi sağlık yönünden ayakları nasıl etkiliyor biliyor musunuz?

Bu yazımda topuklu ayakkabıların yarattığı sağlık sorunlarından bahsetmek istiyorum sizlere.

topuklu siyah

Yüksek topuklu ve ucu sivri ayakkabı giyenlerde baş parmakta meydana gelen, ağrılı şekil bozukluğunun çok sık olduğunu duyuyoruz son zamanlarda. Genelde,  ayak baş parmağının dışa, tarak kemiğinin içe doğru dönmesi ile baş parmakta meydana gelen ağrılı şekil bozukluğunun tıptaki adı Halluks valgus olarak tanımlanıyor.

Bu hastalığın bağ dokusu daha zayıf olan kadınlarda sıklıkla görülmesinin sebebi o çok sevdiğimiz topuklu ayakkabılar maalesef.

Yüksek topuklu ayakkabılar; vücudun ağırlık merkezinin değişmesine, vücut ağırlığının ayağın ön kısmına yoğunlaşmasına, ayağın yük taşıma mekaniğinin değişmesine, yol açıyor.Tedavi edilmediğinde ise zaman içinde ilerleyerek başparmak eklemlerinin uyumsuzluğuna neden oluyor ve tedavisi daha zor bir hale geliyor diyor uzmanlar.

topuklu çizme

Uygulanan cerrahi dışı tedavi yöntemleri ağrıyı gidermek için ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, parmak arası makaralar, fizyoterapi ve ayak jimnastiği, tabanlıklar, özel ayakkabılardan oluşuyor.Bu tedavi yöntemleri hastalığı tam olarak ortadan kaldırmasa da en azından hastalığın daha ileri seviyelere taşınmasını engelliyor.

Siz siz olun ayakkabı seçerken aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurun.

  • Yüksek topuklu ayakkabı kullanmayın.
  • Ucu parmakları sıkıştıracak şekilde dar ayakkabılar seçmeyin.
  • Yumuşak derili ayakkabıları tercih edin.
  • Ayakkabının ön tarafının parmakların rahatça hareket edebileceği genişlikte olmasına dikkat edin.
  • Mümkünse yarım ya da bir numara büyük ayakkabı alın.
  • Ayakkabının ön tarafının tek parça deriden imal edilmiş olmasına dikkat edin.
Sağlıkla kalalım!

 

 

 

 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz