Bebek ve çocuklarda uyku düzeni

0
kids, çocuk

 

Anne babaların doğumdan sonra en sık yaşadığı sorunlardan biri uyku düzenidir. İşte  bebek ve çocuklarda uyku düzeni sağlamanın püf noktaları.

Bebeklerde ve çocuklarda sağlıklı uyku düzeninin sağlanması çok mühim. Özellikle bebeklik ve  çocukluk döneminde  sık sık uyku bölünmelerin olması normaldir. Sonraki yaşlarda   gece korkuları ve gece terörü gibi sebepler de uykuyu bölebilir. Böyle durumlarda tek başına uyumaya zorlanmamalı çocuklar.  Korkacak bir şey yok yerine ‘ben buradayım’ gibi güven verici konuşmalar olmalı.  Bu şekilde sağlıklı bir uyku öncesi rutini oluşturulmalıdır.

uyuyan bebek

Gece korkuları uykularını bölüyor

 

Çocuklardaki uyku ihtiyacı yaşlara göre değişiklik gösterir. 2 yaşa kadar olan çocuklarda uyku süresi ortalama 14 saat, 3-6 yaş aralığındaki çocuklarda 11-13 saat iken 6-13 yaş arasındaki çocuklar için ise 9-11 saat uyku  yeterlidir. Özellikle bebeklik ve ilk çocukluk döneminde uykuda sıklıkla bölünmelerin olması normaldir. Doğumdan itibaren çocuklarda kesintisiz uyku 2-2,5 yaşa kadar beklenmez. Ancak ilerleyen yaşlarda görülen uyku bölünmelerinin nedeni sıklıkla odanın ses, ışık, sıcaklık gibi fiziksel koşulları, gece korkuları veya gece terörü gibi sebeplerden kaynaklanabilir.

bebek

‘Ben buradayım’ diyerek çocuğa güven verilebilir

 

Çocuklar gece uykudan uyanıp anne babalarının yanında uyumak isteyebilirler. Bu gibi durumlarda; tek başına uyutmaya çalışmak  yerine ona güven veren cümleler kurup birlikte uyunabilir. Ya da  Ben buradayım, istediğin zaman yanıma gelebilirsin, seslendiğinde seni duyabilirim diyebilirsiniz.

çocuk odası

Sağlıklı uyku için odanın fiziksel koşulları önemli

 

Çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni oluşturabilmek için öncelikli olarak odanın fiziksel koşullarının doğru biçimde düzenlenmiş olması gerekir. Çocuğun uyuyacağı odanın sessiz, karanlık veya loş olması ve uyku için uygun sıcaklıkta olması gerekir. Ayrıca çocuk sağlıklı bir uykuya dalabilmesi için gün içinde gerekli fiziksel enerjiyi de harcamış olmalı.

 

Uyku öncesi rutini oluşturulmalı

Çocuğun uyuduğu saat kadar uyandığı saat de aynı derecede önemli. Uyku saatleri yaş dönemine göre ortalama saatlerde olmalı ancak çocuk kaçta uyursa uyusun sabah kalkması gereken saatte mutlaka uyandırılmalı. Bununla birlikte sağlıklı bir uykuya geçiş süreci için çocukla birlikte uyku rutini oluşturulmalı. Diş fırçalamak, pijamaları giymek, yatağa yatmak, kitap okumak ve uykuya geçmek gibi rutinler, uykuya geçmeden önce her gün tutarlı biçimde yapılacakların sırasıyla gerçekleştirilmesi anlamına geliyor. Bir süre sonra rutin başladığında çocuk uyku zamanının geldiğini hatırlıyor olacaktır.  Her konuda olduğu gibi çocuklara belirli alışkanlıkları kazandırırken anne babaların kararlı, sabırlı ve tutarlı davranmaları uyku alışkanlığı kazandırmak için de büyük önem taşıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz