Diyabet ile ilgili yanlışlar

0
bal

 

Dünyada 425 milyon diyabetli hasta var ve bu rakamın 2045’te 630 milyona çıkması bekleniyor. Türkiye’de ise tam , 7 milyon diyabet hastası bulunuyor. Bu hızlı artışın nedeni ise modern yaşamın getirdiği azalan günlük hareket ve egzersiz miktarı olarak tanımlanırken; sağlıksız beslenme ve artan obezite sayısı da etken. Diyabet hakkında sorsanız herkes çok şey bilir, fakat diyabet ile ilgili bilinen o kadar çok yanlış var ki; bu gün bunlara değineceğiz.

Aslında yaşam tarzında yapılacak olan iyileştirmeler diyabeti geciktirebiliyor, hatta önleyebiliyor. Ancak diyabet hakkında toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler ve bu yönde hareket edilmesi nedeniyle hastalığın tanısı geç konabiliyor, tedavide hedefe ulaşılamıyor ve diyabetin yol açtığı kalp ile damar hastalıkları, görme kaybı, böbrek hastalığı ve ayak yaraları gibi olumsuzluklar artabiliyor.

sebze

Toplumdaki yaygın inanışın aksine açlık şekeri yükselmemiş olan kişilerin, tokluk şekerleri anormal düzeylerde, hatta diyabet seviyesinde olabiliyor.

Şeker yükleme testi; açlık şekeri normal olup tokluk şekerleri yüksek olan ve tanısı konmamış kişilerin tespitini sağlıyor. Yani şeker yükleme testi tüm dünyada yaygın olarak kullanılan çok değerli bir tanı aracıdır.

Vücudun enerji kaynağı olan glukoz , yani şeker diyabette insülin direncinden dolayı kaslar tarafından yeteri kadar kullanılamıyor ve kanda şeker yükseliyor. Kaslar gelişemiyor, öte yandan kanda belli seviyenin üzerine çıkan glukoz idrarla atılmaya başlıyor.Bu şekilde vücudun enerji kaynağı kullanılamadan atılıyor ve bu enerji kaybı zayıflamaya yol açıyor. Dolayısıyla kan şekeri yüksek olan diyabetik hastalar yaygın inanışın zayıflamaya başlıyor. Öte yandan şişmanlık ise ;diyabete yol açan en önemli nedenlerden birini oluşturuyor.

çocuklar

Diyabet giderek daha genç hastalarda görülmeye başlandı ve orta yaş hastalığı haline geldi. Bundan 40 yıl önce ‘çocuklarda görülmez’ denen tip 2 diyabete artık obezite sorunu yaşayan çocuklarda bile rastlanabiliyor. Yani diyabet yaşlılık hastalığı değildir.

Bireyler sağlıklı yaşıyor, egzersiz yapıyor ve ideal kilosunu koruyorsa çok şeker yemekle diyabet olmaz.

limon

Tarçın, kuşburnu, limon kan şekerini düşürüyor, denilir ya;bu  ve benzeri bitkisel ürünlerin kan şekerini anlamlı düzeylerde düşürebildiğine dair bilimsel kanıt yoktur.

Bal diyabetli hastalara dokunmaz derler ama ballar şeker içeriyor ve kan şekerini yükseltiyor.

Sağlıklı günler dilerim.

Başka bir yazıda daha görüşmek dileğiyle sevgiyle kalalım!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz