okul çantası alırken nelere dikkat edilmeli

1

Okul çantası alırken nelere dikkat edilmeli?

Okulların açılmasına kısa bir zaman kala; veliler de öğrencilerde çok büyük heyecan yaşıyor.  Bu heyecana  bir de okul alışverişi telaşı ekleniyor elbette. Okul öncesi alınacaklar listesi yapılırken  okul çantası daima bu listenin en başında yer alıyor. Peki okul çantası alırken nelere dikkat edilmeli? Bu konu oldukça hassas çünkü, ilkokul çantası, ortaokul çantası ve lise çantası olarak her yaşa göre seçenekler oldukça fazla.

 

Okul çantası seçimi nasıl olmalıdır?

Çocukların sağlığı ve güvenliği her şeyden önemli, markası belli olmayan, kalitesi, fiyatı ucuz ve içeriği belirsiz ürünler yerine kaliteli ve çocuk sağlığına uygun ürünler tercih edilmelidir.

İlkokul çantası alırken, az boya içeren, Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) belirlediği kurallara uyan yani TSE damgası taşıyan ürünler seçilmelidir. İyi bir okul çantası,   birbirine eşit iki omuz askısına sahip olmalıdır. Çantanın askıları ağırlığı taşıyacak kalınlıkta olmalıdır. Yani çantanın ağırlığı çocuğun vücuduna eşit olarak dağılmalı. Sadece bir askısı olan çantalar sağlık açısından son derece zararlıdır. Askıların yapıldığı malzemeler, özellikle bel kemerinin yumuşak dokulu olması önemlidir.

 

İlkokul için, ortaokul için ve lise için çanta büyüklüğü farklıdır. Çantanın büyüklüğünü çocuğunuza uygun  olarak seçmelisiniz. Çanta boyu çocuğun bel hizasını geçmemelidir. Çantanın yapıldığı malzeme çok mühim, kalın malzemeden yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Çanta sırtta iken çanta içinde yer alan sivri ve sert köseli nesneler sırta temas etmemelidir.

Alınacak çantanın bölmeli olmasına dikkat edilmelidir. Bu bölmelere dağıtılan ağırlıklar bir bölgede toplanmadığı için ağırlığı eşit olarak dağıtacaktır. Örneğin ağır eşyaları bel ve sırt bölgesine yakın olan bölmelere koymakta fayda vardır. Çocuk eğer 45 kilo ise çocuğun çantasının ağırlığı maksimum 4,5 5 kilo olmalıdır. Eğer daha ağır  olacaksa çanta içerikleri, bu durumda tekerlekli çantalar alınabilir. Ya da fazla, kullanılmayan eşyalar çantada bulundurulmamalıdır. Bu durumda anne babalar, çocuklarının çantalarını ara sıra kontrol etmelidir. Çünkü; çocuklar bu konuda biraz rahat davranıyor ve bir çok gereksiz obje ve eşyayı çantalarında getirip götürmeyi seviyorlar.

 

Şimdiden sizlere ve çocuklara başarılı ve sağlıklı bir eğitim öğretim yılı diliyorum.

Sevgiyle kalalım!

 

 

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz