Çocuklarda 4 yaş beyin gelişimi için çok önemli

0
ŞAPKALI ÇOCUK

 

Çocuklarda 4 yaş beyin gelişimi için çok önemli çünkü, beyin en hızlı bu dönemde gelişiyor. Beyindeki sinir hücreleri, bu yaşta saniyede 750 ila 1000 arasında yeni bağlanma yapıyormuş. Bu bağlanmaların, çocuğun sağlıklı olması ve iyi beslenmesinin yanı sıra , çevresindeki yetişkinlerle olan iletişimleri de çok büyük  önem ifade ediyor.

 

En hızlı öğrenme erken çocuklukta gerçekleşiyor

yüz boyama

İnsan beyninin en hızlı geliştiği dönemin erken çocukluk dönemi olduğunu belirten uzmanlar “Beyin normal ağırlığının % 87’sine yaşamın üçüncü yılında ulaşır; yine bu dönemde, beyin en esnek ve uyumlu dönemindedir ve esnekliğinin %50’sini ilk yedi yılda yitirir” diyor.

İlk 4 yılda etkileşim çok önemli

Beyin gelişiminde başta dil, görme ve işitme, duygusal kontrol, sosyalleşme ve temel alışkanlıklar gibi yetilerin gelişimini sağlayan sinirsel hücre bağlanmalarının en hızlı olduğu hassas dönemler ilk 4 yılda yer almaktadır.Çocuk, bu gelişimini fiziksel, sosyal, kültürel ve ekonomik şartların belirlediği iç içe geçmiş ekolojik bir ortamda, doğum öncesinden başlayarak ergenliğinin sonuna kadar tamamlaya çalışmaktadır.

kids, çocuk

Her çocuğun doğduğu aile ortamı, mahalle, oyun alanı, okul benzeri ortamların farklılık gösterir. Her çocuk birbirinden farklıdır ama Çocuk Hakları Sözleşmesinde de belirtildiği gibi aynı eşitlikte gelişim potansiyellerine ulaşma hakları vardır. Bu hakların en iyi şekilde hayata geçirilmesi için başta anne-baba olmak üzere, sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların, toplumun, devletin, uluslararası toplulukların sorumlulukları vardır.

Çocuk gelişimi bölümü, çocuğun gelişimi için gerekli olan ve onun yaşama en iyi başlangıcı yapmasına ve sürdürmesine yardımcı olacak bilgi ve donanımları sentezleyerek programlar ve uygulamalar yapan  bir alandır.

Dolayısıyla çocuk gelişimcisinin bu uygulamaları hayata geçirmede, çocuğun bütüncül gelişimi için evde, sağlık merkezlerinde, kurumda, okulda uygun ortamı hazırlamada,izlem ve değerlendirme yöntemleri ile gelişimsel duraklamaların erken fark edilmesinde ve gerekirse müdahalesinde görev alacak şekilde, sağlık bilimleri fakülteleri veya yüksek okullarından en az 4 yıllık lisans eğitimi almış profesyonel olması gerekir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz