Bebeğinizin bacak uzunlukları farklı mı?

1
newborn baby
kalça hastalıkları
 

KIZ ÇOCUKLARINDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR!

 
Kalçanın anatomik yapısının doğuştan ya da farklı nedenlere bağlı olarak sonradan ortaya çıkan bozuklukları gelişimsel kalça displazisi olarak tanımlanıyor. Bebeklik ve çocukluk çağının önemli bir sorunu olan bu sağlık problemi önceki dönemlerde kullanılan doğumsal kalça çıkıklığı ifadesinin yerini aldı artık.  Pediatri Uzmanı Dr. Reyhan Erol, sorunun hem doğuştan gelen, hem de sonradan ortaya çıkabilecek kalçanın anatomik bozukluklarını içeren hastalıkları kapsaması nedeniyle gelişimsel kalça displazisi  teriminin kullanılmaya başlandığını söylüyor.
Her yüz yenidoğandan ikisinde rastlanan gelişimsel kalça displazisi  kız çocuklarında erkeklere oranla 6-8 kat daha fazla görülüyor. Bazı çocuklarda doğumun hemen ardından gelişimsel kalça displazisi  belirtilerini görmek mümkün olabilirken, bazılarında ise hastalık sinsi seyrediyor ve ergenliğe kadar belirti vermeden ilerleyebiliyor.
 
 Dr. Reyhan Erol, gelişimsel kalça displazisinin kendini gizlediği hastalarda ileri ki yıllarda kas hastalığı gibi önemli sağlık sorunlarının bir parçası olarak ortaya çıkabildiğini söylüyor. Dr. Reyhan Erol, hastalığın çok uzun zamandır bilinmesine rağmen ortaya çıkmasındaki altta yatan etkenin tam olarak tespit edilemediğini anlatıyor.
kalça çıkığı olan bebekler

Ailede varsa risk yüzde 34 artıyor

 
Dr. Reyhan Erol’un verdiği bilgiye göre, hastalığın ortaya çıkışında kalıtımsal etkenler ve aile öyküsü önemli rol oynuyor. Araştırmalara göre, ailesinde gelişimsel kalça displazisi  olanlarda görülme sıklığı yüzde 34 oranında artıyor. Bununla birlikte, (eğri boyun) ve  ayak deformite sorunları olan çocuklar, makat gelişli doğan bebekler de yüksek risk grubunda kabul edildiğinden gelişimlerinin yakından takip edilmeleri gerekiyor. Erişkin çağda kalçasında dejeneratif artrit gelişen kadınların da gelişimsel kalça displazisi  açısından sorgulanması gerektiğine işaret eden Dr. Reyhan Erol, bu sorunu yaşayan kadınların yarısında etkenin gelişimsel kalça displazisi olduğunu anlatıyor.
Erken tanı olası sakatlıkların önüne geçiyor
 
Dr. Reyhan Erol’un verdiği bilgiye göre, kalçada oluşabilecek dengesizlikler açısından doğumdan önceki son dört hafta ile doğumdan sonraki ilk iki hafta önem taşıyor. Bu nedenle yeni doğan dönemindeki sağlam çocuk takiplerinde, gelişimsel kalça displazisi  değerlendirilmesinin yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Reyhan Erol, “Bir çocuk doktoru veya ortopedist tarafından yapılacak ayrıntılı muayene ile olası bir kalça çıkığı ya da displazisini tespit etmek mümkün. Unutulmamalıdır ki, tanının erken konmasıyla olası sakatlıkların da önüne geçilmesi sağlanabilir.”
Bacak uzunlukları farklıysa…
 
Dr. Reyhan Erol, bebekte görülebilecek hangi sorunlarda gelişimsel kalça displazisiden şüphe edilmesi gerektiği konusunda şu bilgileri veriyor:
 “Yapılacak fizik muayene sırasında bebeğin bacaklarında uzunluk farkı gözleniyorsa, poposundaki kıvrımlarında yükseklik farkı varsa ve eğer bebek bacaklarını ayırmakta zorlanıyorsa kalça ekleminde bir sorun olduğundan şüphelenilebilir.” Özellikle risk grubunda yer alan çocukların çok daha ayrıntılı incelenmesi gerektiğine işaret eden Dr. Reyhan Erol, “Bazı hastalar için tanı koymada fizik muayene tek başına yeterli olmayabiliyor. Bu durumda görüntüleme yöntemlerinden yararlanılıyor. Kalça ultrasonografi ve dördüncü aydan sonra da röntgen tanı için önem taşıyor” diyor. gelişimsel kalça displazisi  tanısının doğum sonrası ilk üç hafta içinde konmaması ve tedavinin başlamaması durumunda çocuğun kalça eklemlerinde aşınmanın başlayacağını söyleyen Dr. Reyhan Erol, bu çocuklarda ergenlikte veya sonrasında sancılı bir artroz yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz