Her kadın hayatında en az bir defa da olsa diyet yapıyor. Nedeni aldığı kiloların fiziksel özelliklerini bozduğunu düşünmesi ve zayıflama isteği.
Peki kadınlar neden ve nasıl kilo alıyor?
Stresten mi kilo alıyoruz?
Yaştan dolayı mı kilo alıyoruz?
Yoksa genetik mi?
Soruların cevapları bu yazıda. Buyurunuz birlikte bakalım nelermiş kilo alma sebepleri. Uzmanlar kilo artışının en önemli sebebinin stres olduğunu söylüyor. Dengesiz ve düzensiz beslenme, hareketsizlik ile nedenleri saymaya devam ediyorlar. Neden şişmanlıyoruz?
Şişmanlığın en önemli nedenlerinden biri stres ve psikolojik etkenler. Daha sonra kişinin yaşam şekli, genetik unsurlar ,hormonlar, metabolizma , uyku düzeni ve yaş olarak sıralanıyor. Kilo almada yaş ve genetik yapının önemi çok büyük. Yetişkinlerde, kilo almaya veya şişmanlığa neden olan başlıca faktörler hareketsizlik ve aşırı beslenme . Bunun dışında ilerleyen yaş ile de kilo almaya başlarız. Kadınlar için kilo alımının en fazla olduğu dönemler hamilelik dönemleri, emzirme ve menopoz dönemleridir. Kadınlardaki doğum sayısı arttıkça kilolar da artmaktadır.Anne ve babamızdan aldığımız genetik yük de vücut yapısı, metabolizma ve kilo alımının önemli bir nedenidir. Anne ve babanın şişman olması veya şeker hastası bir anneden doğmak da kilo alma açısından risk anlamına gelir. Yetersiz uyku, kilo almanın en önemli sebeplerinden bir diğeridir. Araştırmalar, insanoğlunun 20 yaşının ortasına kadar her ay 300 gram aldığını gösteriyor. Yaşlandıkça da kas hücrelerinden kaybediyoruz. Ancak bu kas hücreleri önemli çünkü tek başlarına bile kalori yakmak için onlara ihtiyacımız var. 25-30 yaşlarında kilo daha da çok artıyor. Bu 40 yaşına kadar böyle gidiyor. Menopoz döneminde östrojen hormonu azalmasıyla birlikte metabolizma hızında oluşan yavaşlamaya bağlı kilo alımına yatkınlık oluşuyor. Bu yüzden yaşlandıkça kas egzersizlerine önem vermeli ve beslenmemizi kontrol altında tutmalıyız. Ayrıca protein tüketimini de artırmalıyız çünkü kas gücünü artırmak için vücudun proteine ihtiyacı var. Diyetler faydalı mı? Türkiye’de yeme alışkanlıklarının bölgesel olarak değişiklik gösteriyor.
Annelerdeki, çocukları ne kadar çok yerse o kadar sağlıklı olur algısı da kilolu insanların artmasındaki etkenlerden biri.
Bilirsiniz Türk kültüründe akşam yemeğinin önemi büyüktür. Ağır yağlı ve bol kalorili yemekler kilo almamıza sebep oluyor.
Kahvaltı alışkanlığı da düzenli değilse kişiler çok kolay kilo alabiliyorlar.Kilo alınca da hemen diyete yöneliyor insanlar fakat tek başına hiç bir diyet mucizevi olarak sizi zayıflatmaz. Önemli olan sağlıklı kilo vermek ve bu kiloyu muhafaza etmektir. Daha da önemlisi aldığımızdan daha fazla kalori yakıp enerji harcamalıyız ki kilo vermemiz kolaylaşsın. Kilo vermek için de almak içinde mutlaka bir sağlık kontrolünden geçmeli ve bir diyetisyenden destek almalısınız. Sağlıkla kalalım! |