Ülkemizde her yıl 128 bin bebek prematüre olarak dünyaya geliyor. Bu gün de 17 Kasım Dünya Prematüre günü. Peki Prematüre bebek ne demek? Diğer bebeklerden farkı nedir? Bu gün bu konu hakkında yazmak istedim sizlere.
Anne karnında gelişimini tamamlamadan , 37. haftadan önce dünyaya erken gelen bebeklere, prematüre bebekler deniliyor. Gelişimleri tam olarak tamamlanmadan erken doğdukları için bir çok sağlık sorunları oluyor bu bebeklerin. Bu da en çok anne ve babaları etkiliyor. Annenin gebeliği devam ederken, heyecanla gebelik sürecinin bitmesini beklerken 37. haftadan önce doğuyor bebeği ve prematüre kelimesi ile tanışıyor anneler.
Prematüre bebeklerin özellikleri
- Başı gövdesine göre büyüktür.
- Cilt buruşuk,damarlar belirgindir.
- Kulak kepçesi, kıkırdağı gelişmemiştir.
- Ayak taban çizgileri gelişmemiştir.
- Tırnaklar yumuşak ve parmak uçlarını geçmemiştir.
- Genital organlar az gelişmiştir.
- %30-40 oranında periyodik solunum görülür.
- Isı değişikliklerine uyum yeterli değildir.
- Yenidoğan normal refleksleri gözlenmez.
- Yutma fonksiyonu 34 haftanın altında iyi değildir.
Dünya genelinde her 10 doğumdan 1 tanesinde prematüre bir bebek dünyaya geliyormuş.
Bazı bebekler çok şanslı olurken bazı bebekler erken doğum nedeniyle yaşadıkları sağlık sorunları ile başa çıkamıyor ve hayatını kaybediyorlar.
Prematüre bebeklerin karşılaştığı sorunlar
Prematüre bebekler, görme, işitme, kronik akciğer hastalığı, algılama, hareket bozukluğu, dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlükleri gibi nörogelişimsel sorunlarla da karşılaşılabiliyor. Prematüre bebeğin doğum ağırlığı ve gebelik haftası ne kadar küçük ise, bu sorunlar da o kadar fazla yaşanıyor.
Prematüre olarak doğan bebeklere anne karnında sağladığı ihtiyaçlarını sağlamaları için hastanelerde suni destekler yapılıyor ama elbette bu asla anne rahmi kadar yeterli olmuyor.
Prematüre tedavisi yerine, prematüreliği önleyecek çözümler bulmak en doğrusu diye düşünüyorum.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Tam gününde bir yazı olmuş 🙂