Bu şarkıyı sevmeyeniniz var mı?

0
Ne zaman dinlesem bu şarkıyı kendimi harika hissediyorum. Bir dinginlik ve huzur doğuyor içime..
İstedim ki; sizde dinleyin haydi bugün ki; ilk postumda böyle olsun…

Fikrimin İnce Gülü, Adalet Ağaoğlu’nun 1976’da yapılan romanına ait bir şarkıymış.
Almanya’da otomobil fabrikasında işçi olarak çalışan ve  bir yaz günü arabasıyla Kapıkule’den Türkiye’ye giren Bayram’ın doğup büyüdüğü köy olan Ballıhisar’a gittiği 7 saatlik zaman dilinde yaşadıklarını anlatan, romanda insanların yabancılaşması ve içe yolculuğu anlatılıyor.
Bayram’ın serüveninin yanına 12 Mart Darbesi sonrası Türkiyesi’nin resimleri okuyucuya sunulur. Türk edebiyatının “ilk yol romanı” olarak kabul edilmektedir.
Roman ismini, roman kahramanı Bayram’a sevgilisi Kezban’ın hediye ettiği plakta yer alan “Fikrimin İnce Gülü” adlı şarkıdan alır. Cehalet, ihanet, zenginlik tutkusu, yalnızlık, ezilmişlik, sevgi temaları işlenir. Yazarın ikinci romanıdır. Eserde hem objektif anlatım (yazarın sesi) hem de sübjektif anlatım (Bayram’ın ve diğer karakterlerin iç sesleri) tekniği uygulanmıştır.
Kitap, 12 Eylül Darbesi’nden sonra 4. baskısındayken “Türk Silahlı Kuvvetleri’ni gözden düşürdüğü” gerekçesiyle toplatılmış; iki yıl süren yargılama süreci sonunda aklanarak kitap ve yazarı serbest kalmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz