Yetişkin Aknesi ve Akne Karşıtı Cilt Bakımı

0
akneli_ciltler

 

Akne, ergenlik yılları ile ilişkilendirilse de, yetişkinlerde de görülebilen ve oldukça can sıkıcı olabilen bir konudur. Yaşanan hormonal değişimler, bazı besinler, stres ve kullanılan bazı ilaçlar yetişkin aknesinin nedenleri arasında gösterilmektedir. Yetişkin aknesi söz konusu olduğunda, altta yatan nedeni bulmak da önemlidir.

Artık 20’li yaşlara geldiğinizde, geride kalan ergenlik yıllarından sonra yetişkin aknesi ile tanışmak, büyük bir hayal kırıklığına neden olabilir. Bakımı ve tedavisi de ergenlik yıllarındaki kadar kolay olmayabilir. Ancak, emin olun, yetişkin aknesi ile mücadele eden tek kişi siz değilsiniz.

Sivilceye neden olan altta yatan sorunu bulmak, yetişkin aknesini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir. Bu yazıda, yetişkin aknesinin ne olduğu, neyin sebep olduğu ve nasıl ortaya çıktığından bahsedeceğiz. Ayrıca, önleme stratejileri de dahil olmak üzere bazı tedavi seçeneklerini öğrenmek için okumaya devam edin…

Yetişkin aknesi neden olur?

Ergenlik yılları artık çok geride kaldığında, 20’li yaşlarda bir anda ortaya çıkabilen yetişkin aknesi ile ilişkilendirilen birçok faktör vardır. Bunların başında, hormonal değişimler ve stres faktörü gelmektedir.

akne

PKOS Hastalığı

Kadınlarda Polikistik Over Sendromu ile birlikte bazı hormon seviyelerindeki değişimler, akne ile ilişkilendirilmektedir. PKOS hastalığının tedavi edilmesi, hormonal değişimlerin neden olduğu sivilcelerin tedavi edilmesine yardımcı olabilir.

Stres

Stres, yetişkin aknesinin en büyük tetikleyicilerinden biridir. Bugün, 30 ve 40’lı yaşlarındaki pek çok yetişkin, gençlik yıllarındakinden çok daha fazla stres altında olabilir. İş hayatı, ebeveynlik, evlilik ve yoğun bir hayat, düşündüğünüzden daha fazla stres altında hissetmenize neden oluyor olabilir.

Kronik stres, ciltte aşırı sebum üretimine neden olan kortizol ve androjen hormonlarının artmasına neden olur. Bu değişimler, akne probleminin ortaya çıkmasına ve mevcut aknelerin şiddetinin artmasına neden olabilir.

ilaç

Bazı ilaçlar

Pek çok yetişkin, gençlik yıllarına göre daha fazla ilaç kullanır. Antidepresan gibi birçok yetişkinin kullandığı ilaçlar da dahil olmak üzere, bazı ilaçlar yetişkin aknesinin nedenleri arasında gösterilir. Hormonal ilaçlar için de benzer bir etkiden söz edilmektedir.

Menopoz

Kadınlarda menopoz ile birlikte yaşanan hormonal dengesizlikler, kadınlarda hem strese hem de akneye neden olabilir. Menopoz ile ilişkilendirilen uyku bozuklukları da kronik strese ve dolaylı olarak akneye neden olabilir.

Kullanılan ürünler

Yetişkin akneleriniz varsa, cildinize sürdüğünüz ürünlere daha yakından bakmanız gerekebilir. Cilt temizleyiciler, nemlendiriciler ve makyaj ürünleri akne tetikleyicisi olabilir. Özellikle yağ bazlı ürünler, ciltteki gözenekleri tıkayarak akneye davetiye çıkarabilir.
Gözeneklerin tıkanmasını önlemek için, yağ bazlı cilt bakım ve kozmetik ürünlerinden kaçınmak ve bir ürün alırken komedojenik olmayanları tercih etmek önemlidir.

Genetik

Eğer akne oluşumuna meyilli bir genetiğiniz varsa, yetişkin aknesi ile karşılaşma şansınız da daha yüksektir.

hava kirliliği

Hava kirliliği

Yaşadığınız çevre ve hava kalitesi, cilt sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan modern insan için, hava kirliliği çok daha fazla etkili olabilir.
Çevre kirliliği, gözenekleri tıkayabilir. Bu nedenle, gözenekleri etkili bir şekilde arındıran bir cilt bakım rutinine sahip olmanız gerekir. Ek olarak, güneş ışınları da cildi kurutarak ve cildin aşırı sebum salgılamasına neden olarak akneyi tetikleyebilir. Bu nedenle, dört mevsim geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanmak çok önemlidir.

Çok sık cilt temizliği

Gün içinde sık sık cildinizi temizlemek, yetişkin aknelerinin alevlenmesine neden olabilir. Sabah ve akşam günde 2 kez, cilt tipinize göre seçtiğiniz bir temizleme ürünü kullanmanız yeterlidir. Daha sık cilt temizliği, cildinizi kurutabilir ve cildin aşırı yağ salgılamasına yol açarak akneyi kötüleştirebilir.
Akneye meyilli bir cildiniz varsa, cilt temizliği için büyük granüllü peelingler kullanmak da akneyi kötüleştirebilir. Yüz temizleme fırçaları gibi bakteri üretimini arttırabilecek ürünlerden uzak durmanız da önemlidir. Akneyi yatıştırmak ve cildi temiz tutmak için salisilik asit ve glikolik asit gibi bileşenler içeren temizleme ürünleri kullanabilirsiniz.

Beslenme

Süt ürünleri, kızartmalar, paketli ve işlenmiş gıdalar, kafein gibi bazı besinler yetişkin aknesi ile ilişkilendirilmektedir. Bununla birlikte, bu herkes için geçerli olmayabilir.
Bazı yiyecek ve içecekleri tükettikten sonra cildinizin buna reaksiyon gösterdiğini fark ediyorsanız, onlardan kaçınarak durumun değişip değişmediğini gözlemleyebilirsiniz.

Yetişkin aknesi ve akne karşıtı cilt bakımı

20’li yaşlardan sonra sivilce problemi ile mücadele ediyorsanız, burada temel kural uzmanların önerdiği ve bilimsel olarak da kanıtlanmış bileşenleri tercih etmenizdir.
Bir ürüne yatırım yaptığınızda, gözle görülür bir değişim yaşadığınızdan emin olmak için en az birkaç hafta boyunca düzenli olarak kullanmaya devam ettiğinizden emin olun. Israrcı ve istikrarlı olmak bu noktada oldukça önemlidir. Yetişkin aknesi söz konusu olduğunda, günlük cilt bakımında olması önerilen bileşenlerden bazıları şöyledir:

Salisilik asit

Salisilik asit, ciltteki ölü derilerin temizlenmesinde etkili bir bileşendir. Ve sivilce tedavisinde sıklıkla önerilir. Salisilik asit yağda çözünme özelliği ile tıkanmış gözenekler için oldukça etkilidir.

Glikolik asit

Bir AHA türü olan glikolik asit, bugün pek çok temizleyici, tonik ve serumun içerisinde bulunan bir bileşendir. Ancak, glikolik asit oranına dikkat etmek de önemlidir. Glikolik asit oranı yüksek bir ürünün etkisi ve gücü daha yüksek olsa da, ciltte hassasiyet yaratabilir.

Benzoil peroksit

Akneye yol açan bakterileri öldürerek çalışan benzoil peroksit, salisilik asit kadar hafif bir bileşen olmasa da, yetişkin aknesi tedavisinde sıklıkla önerilir. Bununla birlikte, benzoil peroksit kullanırken cildi iyi nemlendirmeniz önemlidir.

Eksfoliyatörler

Cildi ölü derilerden arındırmak, sivilce problemi ile mücadelede yapılabilecek en etkili şeylerden biridir. Gözenekleri temiz tutmak ve tıkanmalarını önleyerek yetişkin aknesini önlemeye yardımcı olabilir. Cilt toleransınıza göre, bu noktada glikolik asit içeren eksfoliyatörlerden yardım alabilirsiniz. Bununla birlikte, ürün kullanımı sonrası cildiniz ters bir reaksiyon gösterirse, kullanım sıklığınızı azaltabilirsiniz.

İltihaplanma karşıtı ürünler

Gözenekleriniz kir, yağ ve ölü cilt hücreleri ile dolduğunda sivilce oluşur. Bakteriler de çoğaldıysa, sivilceler iltihaplanır ve kırmızı, şiş bir hale gelir. Tüm sivilceler iltihaplı olmasa da, yetişkin aknesini tedavi etmek zor olabilir.
Akne probleminiz varsa, akne karşıtı bileşenlerin dışında, cildinizi yatıştıracak aloe vera içeren ürünler kullanmak da faydalı olabilir.

Kaynak https://drahucilerturgut.com/yetiskin-aknesi-ve-akne-karsiti-cilt-bakimi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz